Endodontologie

Elke tand of kies steekt met een wortel in de kaak. De endodontologie is gericht op het verhelpen van ontstekingen in dit deel van het gebit.

Hevige kiespijn, een dikke wang of gevoeligheid voor warmte en kou kunnen wijzen op een ontsteking in een tand- of kieswortel. Maar zulke ontstekingen worden soms ook ontdekt terwijl ze nog geen klachten opleveren, bij een periodieke controle of bij het vullen van een kies. Een ontsteking kan ontstaan door een lekkende vulling, door tandbederf, of als schade bij een ongeluk.

Om te zien hoe de wortels lopen, maakt de tandarts een röntgenfoto. Hij verdooft het betreffende deel van de kaak en brengt een cofferdam aan: een rubber lapje dat de kies of tand afscheidt van zijn buren. Dan wordt het kauwvlak open geboord. De tandarts kan nu met kleine vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit elk kanaal verwijderen. Nadat het kanaal is schoongemaakt wordt het opgevuld met een stiftje; daarna kan de kies worden afgesloten met een vulling.

Soms wordt de behandeling over twee afspraken gesplitst. De eerste keer wordt dan een tijdelijke vulling geplaatst, zonder dat de kanalen al zijn gevuld. Dit gebeurt dan tijdens de tweede afspraak.

Wilt u meer weten over onze praktijk of u aanmelden als patiënt? Bel dan 0342 - 49 06 66 of vul het contactformulier in