Parodontologie

Tandplak op tanden en kiezen kan een tandvleesontsteking veroorzaken. Als deze zich bevindt in de rand van het tandvlees, spreken we van gingivitis. Zo’n ontsteking kan zich echter uitbreiden naar het kaakbot en wordt dan parodontitis genoemd. Deze aandoening verloopt meestal zonder pijn maar heeft en negatieve invloed op uw algemene gezondheid

Bacteriën in tandplak zijn de oorzaak van het begin van tandvleesontsteking. Tandplak wordt daarbij omgezet in tandsteen, dat hard is en vastzit aan tanden en kiezen. Als de tandvleesontsteking doorzet in de richting van het kaakbot, ontstaat er ruimte tussen het tandvlees en de tanden of kiezen (pockets), waarin weer tandplak wordt gevormd. Dat kan zo doorgaan tot de ontsteking het kaakbot wordt afgebroken en verzwakt.

Als parodontitis merkbaar klachten begint te veroorzaken, is dit proces vaak al ver gevorderd. Dan kunnen tanden of kiezen los gaan staan, of er kan ruimte tussen komen. In een eerder stadium kan het tandvlees rood, slap of gezwollen zijn, kan het bloeden tijdens het eten of poetsen, en kan het terugtrekken - signalen waar bij de periodieke controle op gelet wordt. Ook een vieze smaak in de mond of een slechte adem kunnen wijzen op parodontitis. Pijn komt zelden voor.

Bij het behandelen van parodontitis speelt u als patiënt zelf een centrale rol: goede mondhygiëne is een belangrijke voorwaarde. Onze mondhygiëniste zal u uitleggen hoe u het beste kunt poetsen en tandenstokers en ragers kunt gebruiken om dagelijks tandplak te verwijderen. In combinatie met professionele gebitsreiniging om het tandsteen weg te halen is dat meestal voldoende om de ontsteking te laten genezen, waarna het gezonde tandvlees zich weer aan tanden en kiezen hecht.

Soms kan de mondhygiëniste de pockets door hun vorm niet helemaal reinigen. Om ze toch te kunnen bereiken, kan tandarts Nguyen dan een zogeheten flap-operatie uitvoeren: een ingreep waarbij hij, terwijl u uiteraard verdoofd bent, het tandvlees losmaakt en opzij schuift. Nadat alle tandplak en tandsteen is verwijderd, en eventueel ook het aangetaste kaakbot is bijgewerkt, hecht hij het tandvlees weer rond de tanden of kiezen vast.

Na de behandeling krijgt u pijnstillers om eventuele pijn te bestrijden. Er kan ook zwelling optreden, waarvoor u wat ijs tegen de wang kunt houden. U mag het geopereerde deel van uw gebit de eerste weken niet poetsen, maar gebruikt in plaats daarvan een reinigend mondspoelmiddel. Na een of twee weken worden de hechtingen verwijderd

Wilt u meer weten over onze praktijk of u aanmelden als patiënt? Bel dan 0342 - 49 06 66 of vul het contactformulier in.