Implantologie

Een tandheelkundig implantaat wordt als vervanging van de wortel van een tand of kies in boven- of onderkaak geplaatst. Als het is vastgegroeid, kan het dienen als basis voor een kroon, een brug of een gedeeltelijk kunstgebit.

Een implantaat kan een goede oplossing zijn als een tand of kies verloren is gegaan: er wordt dan een kroon op gezet. Als meerdere tanden of kiezen naast elkaar ontbreken, kunnen implantaten dienen als pijlers voor een brug. Een implantaat kan ook worden geplaatst als bevestigingspunt voor een gedeeltelijk kunstgebit. Een volledige prothese (een compleet kunstgebit) kan worden vastgeklikt op twee of vier implantaten. We spreken dan van een ‘klikgebit.’ Dit is vaak de oplossing als er in de kaak te weinig houvast is voor een gewoon kunstgebit.

Nadat de kaak voldoende verdoofd is, wordt het implantaat in het kaakbot gezet. Daarna duurt het tussen de 2 en 6 maanden tot het kaakbot zich voldoende aan het implantaat gehecht heeft. Pas daarna wordt de kroon, de brug of het kunstgebit geplaatst.
De tandarts kan ervoor kiezen het implantaat in één of twee fasen te plaatsen. Bij twee fasen wordt het tandvlees over het implantaat heen gelegd nadat dit geplaatst is. Als het implantaat is ingegroeid, wordt het tandvlees weer weggehaald en wordt een afdekplaatje op het implantaat aangebracht. Bij plaatsing in één fase gebeurt dit direct.

Wilt u meer weten over onze praktijk of u aanmelden als patiënt? Bel dan 0342 - 49 06 66 of vul het contactformulier in